Grill – ziemniaki z salsą

Składniki:
- ziemniaki
- masło
- 1/2 filiżanki oliwy
- zioła (np pęczek koperku, natki pietruszki, bazylii…)
- 2 ząbki czosnku
- 20-30dag sera goudy lub sera pleśniowego Lazur Blue
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Ziemniaki
Na wyszorowanych ziemniakach robimy nacięcie od góry w kształcie krzyża. Zawijamy każdego ziemniaka w folię z odrobiną masła i soli. Tak przygotowane ziemniaki grillujemy około 40 minut.
2. Salsa
Zioła posiatkować i wrzucić do blendera wraz z czosnkiem. Miksować i powoli dodawać oliwę. Na koniec dodać ser. Gdy całość będzie jednorodna doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Wykończenie
Upieczone ziemniaki otworzyć w miejscu nacięcia, dodać łyżeczkę salsy.
Podawać do stołu i życzyć smacznego.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.