Królik w śmietanie

Muszę przyznać, ze uwielbiam, jak moja mama robi króliczka na świąteczny obiad…. Mnie nigdy nie wychodzi taki dobry, ale i tak robię, bo czy jest lepsze mięso dla dziecka niż królik. Świetnie smakuje na następny dzień (o ile zostanie), ja obieram mięso z kostek i podaję z makaronem.

Składniki:

- 2 nogi z królika
- 1/4 szklanki octu
- 1/2 szklanki wody
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 7 ziaren pieprzu
- sól, pieprz
- 1/3 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki

Przygotowanie:
Zagotować wodę z octem i przyprawami. Gdy ostygnie marynata zamaczamy w niej mięso. Odstawiamy do lodówki (najlepiej do następnego dnia). Osuszone mięso nacieramy solą i pieprzem. Podlewając wodą pieczemy w piekarniku około godziny. Gdy mięso jest już miękkie oblewamy śmietaną wymieszaną z mąką. Pieczemy kolejne 10 minut.

Podawać do stołu i życzyć smacznego.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.