Polędwiczka wieprzowa w winie

Polędwiczka to moja ulubiona część świnki:) Dobrze zrobiona jest delikatna i soczysta. Jest wdzięcznym mięsem, bo nie wymaga zbyt wielu przypraw, a długie gotowanie czy smażenie wręcz jej szkodzi. Dodatkowym jej atutem jest fakt, że zawiera w sobie niewiele tłuszczu.

Składniki:

- 2 polędwiczki wieprzowe
- 300ml wina czerwonego półwytrawnego
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy
- tymianek
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Do naczynia wlewamy oliwę, dodajemy sól, pieprz i tymianek. Mieszamy i powstałą „marynatą” obklejamy mięso. Mięso zawijamy w folię i pozostawiamy w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Mięso kroimy na centymetrowe kromki. Obtaczamy je w mące pamiętając by nadmiar mąki strącić z mięsa.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy rozgniecione, ale nie obrane ząbki czosnku. Obsmażamy mięso po 2-3 minuty z każdej strony. Gdy wszystkie kawałki mają delikatną, chrupiącą skórkę przekładamy wszystkie kawałki mięsa z powrotem na patelnię i podlewamy winem. Dusimy szybko na dość mocnym ogniu aż sos zgęstnieje (gdyby sos był za gęsty podlewamy odrobiną wody).

Podawać do stołu i życzyć smacznego.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.